Trouwambtenaar

‘Een goed paard is nog geen goede ruiter’, zo zei Co Adriaanse ooit over Marco van Basten als bondscoach.

Zelf ben ik (nog) niet getrouwd. Toch is het sluiten van een officieel, burgerlijk huwelijk een van de mooiste en eervolste werkzaamheden in mijn professionele leven. Ik doe dat in het hele land als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, oftewel ‘babs’.

Als je bepaald hebt wanneer en waar je wilt trouwen, krijg je van de gemeente vaak een overzicht van de lokale ambtenaren die jullie huwelijk kunnen sluiten. In de meeste gemeenten kan je tegenwoordig ook kiezen voor een eigen babs. Dat kan een tante zijn die toevallig goed uit haar woorden komt, een goede vriend die jullie geschiedenis samen kent of een professional die deze beide rollen in zich verenigt – en dat is waar ik kom kijken.

Wanneer we samen in zee gaan om jullie huwelijk vorm te geven, maken we ruim vantevoren een afspraak om alle wensen en verwachtingen door te nemen. Het klapstuk van de ceremonie is natuurlijk altijd het jawoord, met aansluitend het tekenen van de akte door bruidspaar en getuigen. Voorafgaand aan het jawoord zijn er legio mogelijkheden om de trouwceremonie naar jullie wensen vorm te geven:

– Een historisch overzicht van jullie eerste ontmoeting tot aan deze huwelijksdag

– Het uitwisselen van geloftes

– Een (korte) speech door iemand die jullie dierbaar is

– Een speciale rol voor de getuigen

– (Live) muziek of poëzie

Tijdens de intake bespreken we al deze opties, en fungeer ik graag als klankbord. Indien nodig spreek ik ook met beide huwelijkspartners apart af. In aanloop naar de Grote Dag houden we natuurlijk contact om te zorgen dat jullie wat de ceremonie betreft geen onzekerheden ervaren.

Als vriend, familielid en/of getuige ben ik bij heel wat huwelijksceremonies aanwezig geweest. Soms lijkt wel alsof de trouwambtenaar die dag liever zelf in het huwelijksbootje was gestapt, zo lyrisch kunnen ze soms worden over romantiek als hoogste waarde in een mensenleven, of routineus-meeslepend gebrachte vertellingen over ‘het huwelijksbootje’, ‘tegenwind’ en ‘koers houden’. Dat is niet mijn stijl.

Ik leid jullie huwelijksceremonie zonder valse pathetiek, maar met ruimte voor (echte) emotie, waarbij een lach soms even veel zegt als een traan. Geen ‘opgeprikte’ sfeer, maar een echt persoonlijk, zo ontspannen mogelijk half uurtje dat schijnbaar toevallig uitmondt in de mooiste lettergreep van jullie leven.

Michiel Eijsbouts als trouwambtenaar? Daar zeg je ‘ja’ tegen!

Mijn tarief als trouwambtenaar baseer ik op het verzamelinkomen van beide huwelijkspartners. Hierbovenop hanteert elke gemeente een eigen tarief voor de administratieve lasten die de inzet van een babs met zich meebrengt.