Wie is Michiel Eijsbouts?

Al sinds mijn jongste jaren heb ik de onbedwingbare neiging om mij te manifesteren voor publiek: van het zomerfeest van basisschool de Wegwijzer in Vlierden (als de stuntelende goochelaar ‘Nazak Snah’) tot de kindermiddag van Carnavalsvereniging De Dors(t)vlegels. Als 7-jarige ‘tonprater’ dreunde ik op het podium van Zaal Thijssen nog netjes de grappen op die mijn moeder voor me uitgetikt had. Tegenwoordig kan ik gelukkig mijn eigen teksten schrijven.

Tijdens mijn ‘studietijd’ in Amsterdam kreeg ik als prille 17-jarige een leuk bijbaantje bij het programma Lingo. Op mijn arbeidsovereenkomst stond de functietitel ‘productie-assistent’, maar in de wandelgangen werd dat al gauw Chef Ballen. De gezellige werksfeer onder François Boulangé heb ik al eens beschreven naar aanleiding van zijn ontijdige overlijden.

Bij het eeuwige woordspel heb ik uiteindelijk zo’n 10 jaar gewerkt, eindigend in de functie van jury & voice-over. Tegelijkertijd leverde ik al bijdragen aan diverse andere programma’s, voortgestuwd door mijn taalgevoel en vrij brede algemene ontwikkeling. Als (quiz)redacteur en/of tekstschrijver was ik betrokken bij historische televisieprogramma’s als Tros Triviant, GamePlanets, de Taalmeesters, Met Het Mes Op Tafel, M!LF, TatataTaal!, Weten Zij Veel!?,de Beste Vrienden Quiz, de TV-Kijker van het Jaar, Praat Nederlands Met Me, De Slimste Mens en de online serie Histories bij Het Verhaal Van Nederland.

Na de noeste arbeid op de redacties en in de studios in Het Gooi zocht ik vaak wat verkoeling in de hoofdstedelijke cultuur- en horeca-etablissementen. Vanuit dit netwerk kreeg ik steeds vaker de vraag om bijdragen te leveren aan reclame-uitingen, zakelijke communicatie en allerlei bijzondere en mooie projecten op het snijvlak van taal en media. Dit resulteerde ook in 2 romans van mijn hand bij uitgeverij Meulenhoff: Dat Zei Mijn Vrouw Vannacht Ook Al en IJsvrij, beide louter nog antiquarisch verkrijgbaar. Bij uitgeverij Kluitman verschenen de grasduinboeken Lees Dit Boek Niet en Het Humor Handboek (beide samen met Bart Meijer), voornamelijk bedoeld voor de jeugd maar ook prima te genieten voor jeugdigen-van-geest.

Naast al dit schrijfwerk achter het beeldscherm is er ook altijd een zekere aandrang gebleven om mij publiekelijk te manifesteren, op een podium, voor de microfoon en/of de camera. Dat bijzondere vak heb ik met vallen en opstaan moeten leren. Slim en grappig ben ik van mezelf wel, maar de rust houden, ruimte innemen en écht contact maken met het publiek, dat kan ik pas sinds enige jaren.

Heden ten dage ben ik vooral vóór de schermen actief. Op deze website zijn specifieke pagina’s gewijd aan mijn bezigheden als dagvoorzitter, presentator voor uiteenlopende media-uitingen en evenementen, comedian bij De Speld Live en organisator/presentator van diverse quizzen en de Grote FotoBingo Show.

In mijn vrije tijd lees ik wel eens, vooral non-fictie en biografieën. Wat Nederlandse literatuur betreft kan ik geen genoeg krijgen van S. Carmiggelt, Cindy Hoetmer, A. Moonen, Joris van Casteren en Robert Schuit. Daarnaast knutsel ik hobby- en regelmatig met karton dat ik bijeenscharrel op de Dappermarkt bij mij om de hoek. Hiermee maak ik o.a. legpuzzels en decoratieve teksten, bij voorkeur gelardeerd met glitter.

Met al deze uiteenlopende activiteiten is voor mij geen dag hetzelfde, en dat houdt me fris, scherp en vrolijk.

Toch zijn er ook in dit lange, rijke leven enkele klussen waar ik nog niet aan toe gekomen ben. Deze vindt u op de pagina Eijsbouts Gratis.